Kadonneen lättymaan metsästäjät

Teksti: Jukka Ojala
¤

Mikä ihmeen lättymaa?

Flat Earth, lättymaa, on malli, jossa maa ei ole pallo vaan jotain muuta. Tässä kohtaa ne yhtäläisyydet eri malleissa loppuvatkin, jolloin ongelmaksi muodostuu “mitkä asiat liittyvät juuri sillä hetkellä puhuttavaan versioon”. Ei siis ole olemassa yhtä mallia, kuten pallolla asuvilla, vaan lukemattomia eri versiota, joista jokainen muodostaa omalla tavallaan sen todellisuuden ja usein eri versioiden kannattajat eivät pääse keskenään sopuun kenen versio on “oikea”.

Useat todisteet eri mallien välillä vaihtelevat suuresti, mutta yhteneväisyys tulee kaikkien kesken siitä, että asioiden todisteet lähinnä “ovat”, eikä niitä pysty tavalliselle palloihmiselle tai edes toiselle flättärille selittämään. Ja jos jonkin asian voikin laskea, se laskukaava/tapa tuppaa toimimaan vain tietyissä tilanteissa, ei kaikkialla.

Kyseessä onkin siis uskomus, johon pitää uskoa vaikka todisteet sanovatkin toisin. Toki se salainen tieto, jota ulkopuolisille ei edes voida kertoa, todistaa sen oman kannan, mutta sitä ei vain ole kerätty kunnolla yhteen, koska tietoa on suojeltava vääriin käsiin joutumiselta, kait?

Lisäksi osa lättymaahan uskovista on toisten “flättärien” mukaan eliitin PsyOpin (psykologisen operaation) uhreja, joten heidän sanaansa ei voi luottaa. Väärään lättymaahan uskovat levittävät tahallaan tai tietämättään virheellistä informaatiota lättymaasta ja näin pilaavat kaikkien flättäreiden ja siinä sivussa kaikkien kriittisten ajattelijoiden aseman rahvaan silmissä.

Joidenkin flättärien mukaan meille on valehdeltu, että asumme vain yhdessä aurinkokunnassa lukemattomista, jotta meidät saataisiin tuntemaan olomme merkityksettömiksi: vain pisaraksi osana loputonta tai lähes loputonta maailmankaikkeutta. Lättymaa kaiken keskiönä taivaankansineen on selvä osoitus älystä kaiken taustalla. Tämän paljastuminen romahduttaisi tieteen (ja NASAn ja varmaan eliittienkin) vallan.


Onko FE/lättymaa siis PsyOp?

On. Mutta kenen tekemä ja kuka siitä hyötyy onkin jatkuva kiistelyn aihe. Oli siellä takana kuka tahansa ja miksi tahansa, on lättymaan vaikutus kaikkiin salaliittoihin ja niitä tutkiviin ihmisiin sama: puhut tai et puhu lättymaasta, jos olet yhdenkin salaliiton kannalla (siis virallista totuutta vastaan), olet rahvaan mielestä hullu foliohattu jonka kaikki uskottavuus on 0 – todisteista riippumatta.

Suuri osa muista salaliitoista noudattaa kaavaa, jossa pieni porukka sopii salassa jostain (rikollisesta) asiasta ja julkisuuteen pääsevää tietoa rajoitetaan rankasti. Tavallisen ihmisen mahdollisuus päästä käsiksi mihinkään informaatioon mikä puhuisi virallista totuutta vastaan on hyvin pieni ja virallista teoriaa ei yleensä kyetä vahvistamaan kokeellisesti omin avuin. Siksi 9/11 kusikin omille kintuilleen niin pahoin, kun mokomat arkkitehdit ja insinöörit laskivat WTC 7:n toimistopalojen olevan mahdoton yhtälö virallisen sadun mukaan. Paljastiko tämä todiste koko homman salaliitoksi? Useimmille, ei. Mutta monen silmät aukenivat kun jokin tarinassa mättää ja pahasti.

Mutta tässä lättymaa eroaakin niin monesta muusta salaliittoteoriasta – pieni eliitti piilottelee totuutta, mutta antaa ihmisten havainnoida maailmaa vapaasti ja käyttää useita eri keinoja todistamaan asioiden laidan. Kuitenkin tämä eliitti on kyennyt kumoamaan teknologiallaan(?) fysiikan lait sellaisina kuin me ne nyt tunnemme ja kaikki on oikeasti aivan toisin kun uskomme. Mutta jos joku taho on tosiaan niin kaikkivoimainen, miksi vaivautua tekemään lätty ja vääristelemään kaikki asiat kun tekemällä pallon ei tarvitsisi murehtia monesta eri luonnon ilmiöstä?

Yllätyksenä monelle saattaa myös tulla se, että lättymaa on ihan oma, itsenäinen asiansa eikä sillä ole mitään tekemistä esimerkiksi ISS:n (Internation Space Station, tai Swimming Station…) tai kuulentojen kanssa. Se, valehteleeko NASA vai ei, ei todista yhtään mitään maan muodosta – onko NASA sitten luotettava lähde todisteeksi, se onkin taas aivan toinen asia. Jenkkien kirjainyhdistelmäjengit eivät ole sieltä luotettavimmasta päästä…


Kaikki kiinni havainnoista?

Karu totuus on se, ettei maan pinnalta voi maan kaartumista nähdä paljain silmin sitten millään. Pitäisi päästä melkoisen kauaksi maasta, että rajatulla näkökentällämme voisimme havaita maan kaartumisen. Siksi suurin osa todisteista puoleen tai toiseen onkin päättelyitä jostain havainnosta. Erona lättymaan ja pallomaan laskelmissa onkin niiden toistettavuus – lättymaan teoriat toimivat tietyissä kohdissa, siinä kun pallomaan fysiikan lainalaisuudet voidaan toistaa ja selittää. Toki emme tunne vielä (läheskään) kaikkia lainalaisuuksiamme, mutta silti riittävästi että kykenemme rakentamaan silta toisensa jälkeen lujia rakenteita ja lentokoneet eivät vaikkapa keskiviikkoisin vain putoa taivaalta ilman selitystä. Tosin syyskuun 11. 2001 fysiikan lait ottivat tauon, tai sitten virallinen tarina on puppua.

Lättymaan omat lainalaisuudet ovatkin joutuneet nykyaikana kovalle koetukselle, koska kuluttajien käsiin päätyy entistä useammin laitteita, joilla kovin rajallista näkökykyämme voidaan suuresti parantaa. Videokameroita, kameroita yli 100x suurennoksella ja kaukoputkia sitäkin kovemmilla arvoilla voi lähes kuka tahansa ostaa ja kohtuu pienellä vaivalla sitten itse lähteä selvittämään kaartuuko vaiko eikö kaarru tämä maa meidän jalkojemme alla.

Jos taas matkustelu on mieleen ja resursseja piisaa, voi sitä totuutta lähteä selvittämään hyvinkin kauaksi täältä Suomesta – tähtitaivas kun on kovin erilainen vaikkapa Australiassa ja muualla eteläisellä (pallon)puoliskolla. Kuvia aiheesta löytyy netistä läjäpäin, mutta kuvalla voidaan aina huijata sitä manipuloimalla tai kertomalla sen otetun jostain muualta.

discworld

Asummeko siis kupolin alla, vaiko pallolla joka kieppuu melkoista vauhtia? Tarkastelkaamme hieman todisteita…


Horisontin takana

Horisontin etäisyys riittävällä tarkkuudella (ei oteta huomioon valoa eikä pinnan epämuotoisuutta) voidaan ynnätä tähän tapaan:

Vastaavia laskureita löytyy netistä varmasti useita, mutta yllä oleva on sivustolta http://www.ringbell.co.uk/info/hdist.htm

Näin siis pallolla, mutta ei lättymaassa, vaikkakin etäisyys horisontin laskemiseksi lättymaassa noudattaakin mielenkiintoisesti juuri tuota annettua kaavaa.

Riippuen mistä versiosta lättymaata puhutaan, on tämä maaginen horisontti jonka taakse kaikki katoaa selitetty eri tavoin. Perspektiivi ja katoamispiste ovat tässä avainasemassa. Katoamispiste selittää omalla tavallaan horisonttia, paitsi että silloin asiat vain katoavat ollessaan liian kaukana havaittavaksi. Tällä voitiin selittää horisontti, mutta asiat vaikeutuivat suuresti kun tavalliset ihmiset alkoivat hankkimaan kameroita, joilla voitiin ottaa kuvia paljon kauempaa liikkumatta itse mihinkään. Katoamispiste siis siirtyi entistä kauemmaksi, jolloin esineiden katoamiselle “horisontin taakse” oli löydyttävä uusi selitys.

Tässä yksi versio selityksestä:

horizon_distance_FE

Perspektiivi on siis se, joka selittää kaiken. Horisontti (joka siis lasketaan samalla kaavalla kuin pallomaassa) on se piste, missä maa nousee samalle tasolle kuin katsojan silmät. Horisontti kun on aina samalla korkeudella kuin katsojan silmät, joten yllä olevan kuvan mukaisesti maa näyttää nousevan tähän pisteeseen kuin pystyyn, peittäen taakseen kaiken sen alle jäävän – siksi esineet katoavat aina alhaalta käsin.

samansuuntaiset_viivat

Eli kaukoputkella katsottaessa maa nousee tuolleen “pystyyn” ja sen alle ei voi nähdä.

Tätä ilmiötä havainnollistetaan mm. näin:

railroad

Mutta hetkonen… myös taivas seuraa samaa perspektiivin sääntöä, eli siinä missä maa nousee ylös, näyttää taivas tulevan alas?

Jostain syystä kuitenkin perspektiivi leikkaa näkyvyyttä vain alhaalta, ei ylhäältä (tai sivuilta), koska silloin se kaukana siintävä torni näkyisi vain pieneltä osin keskeltä, eikä vain alhaalta leikaten?

No, ei haittaa… oletetaan että jostain syystä perspektiivin laki määrää horisontin leikkaavan vain alhaalta käsin kohteita, kuten tässä kuvassa esitetään…

obscured

Mutta tässä sitten törmätään siihen ongelmaan, mikä horisontin määritelmässä tuon mallin mukaan on…

Kun horisontti on kerran aina niin kaukana kuin se laskemalla saadaan katsojan silmien tasoon verraten, mitäs sitten kun sitä katsottavaa kohdetta katsotaan samalta korkeudelta, mutta usealta eri etäisyydeltä? Tämä kaavan mukaanhan sillä ei olisi väliä, koska horisontti peittää siitä tietystä tasosta alaspäin kaiken, riippumatta siitä kuinka kaukana katsottava kohde on.

turning_torso

Paitsi että ei. Yllä oleva esitys löytyy YouTubesta, missä tuota “Turning Torso” -nimistä tornia on kuvattu usealta eri etäisyydeltä, mutta samalta korkeudelta vedenpintaan nähden. Lättymaan kaavan mukaan tornista pitäisi näkyä jokaisessa kuvassa yhtä paljon mutta vaan pienempänä. Mutta tornin rakenteen vuoksi sen kyljissä näkyvät renkaat voidaan kuvasta laskea ja kas kummaa, niitä on eri etäisyyksillä eri määrä näkyvissä, aivan kuin maa kaareutuisi peittäen esinettä enemmän ja enemmän mitä kauemmaksi siitä mennään.

Perspektiivillä asian selittäminen aiheuttaisi myös semmoisen jutun, että sen horisonttipisteen taakse voisi piiloutua hieman lyhyempi tyyppi kokonaan ja kun hän yhtäkkiä tulisi juuri riittävän matkan verran lähemmäksi, hän pompsahtaisi kokonaan näkyviin.

Eli alla olevassa kuvassa seisovan ja silmät 5’7″ korkeudella olevan tyypin horisontti on 2 mailin päässä. Sen pisteen takana kaikki sitä matalammat esineet ovat piilossa. Siis aavistuksen lyhyempi, 5’6″ pituinen tyyppi voisi seisoa 2,01 mailin päässä täysin näkymättömissä, mutta tullessaan 1,99 mailin päähän, hän näkyisikin kokonaan – tosin vain hyvin pienenä ilman kiikareita.

horizon_distance_FE

Näihin varmaan löytyy meriselitys flättäreiltä, koska pallouskovaiset eivät voi ymmärtää korkeampaa matematiikkaa joka toimii tilanteen mukaan. Koska horisontti ei voi flat earth -mallissa olla missään tapauksessa todiste maan kaareutumisesta… Paitsi tietysti niissä FE-versioissa, missä maa hieman kaareutuu, mutta silloin vesi roiskuisi alas laidalta ja riittävän pitkään jatkuva kaari päätyy lopulta omaan alkupisteeseen, muodostaen ympyrän eli pallon.


Yksittäistapaus, ei todista mitään

Se, että pallo selittääkin useat eri ilmiöt, ei tarkoita flättärille että oltaisiin pallolla vaan ainoastaan todistaa kuinka täydellinen salaliitto on kyseessä. Siksi ei ole väliä todistaako yhden vaiko sata lättymaatodistetta vääräksi, lopputulos on aina sama – ei kelpaa koska vallassa olevat ovat lättyteorian mukaan vääristäneet kaiken tiedon. Tämä tarkoittaa että mikään tapa mitata tai laskea jokin ilmiö ei kelpaa, eikä yksikään koe minkä voi tehdä itse tai käydä tarkistamassa jossain museossa tai tiedekeskuksessa todista mitään muuta kuin salaliiton laajuuden. Argumenttia lättymaata vastaan ei siis voi “voittaa”, mutta toisaalta, onko sillä sitten enää väliäkään?

Joskus yksinkertaisin vastaus on kuitenkin se oikea…
¤

Artikkelikuva: Jan Tik (CC BY-SA 3.0)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s